November 25, 2023

Corvetten kommer alltid att vara pappas bil

Chevrolet Corvette

Corvetten kommer alltid att vara pappas bilIllustration av Stephen Omark

Chevrolet Corvette

Illustration av Stephen Omark

2023 Chevrolet Corvette är ett helt amerikanskt V8-underverk. Den har äntligen blivit vad många av Corvette-utvecklarna drömde om den: en balanserad sportbil med mittmotorer som kan konkurrera med mer exotiska konkurrenter. Den är rolig att köra och även i sina mindre kraftfulla trimnivåer slår den långt över sin vikt.

Det är också, oavsett hur ofta de uppdaterar den eller var de sätter motorn, pappas bil.

För varje bilälskare finns det en modell som fick in dem i bilar. För mig var det Chevrolet Corvette. Pappa hade en serie Corvetter tills han bestämde sig för att skaffa ett barn, och som det barnet är jag fortfarande upprörd över det. Men jag måste fortfarande ge Corvette kredit för att vara bilen som väckte min kärlek till bilar. Som barn tog min pappa med mig till bilmässor och visade mig bilar som såg ut som hans gamla. Vid något tillfälle gillade jag den vänliga, runda formen på Porsche 911 mer, men min respekt för Corvette fanns alltid kvar.

1978 Chevrolet Corvette Pace Car

Wanda Schrader

Pappa hade alla möjliga historier om sina Corvettes, av vilka några fortfarande formar mina preferenser än i dag. Jag kommer fortfarande inte att bo i en översvämningszon eftersom han förlorade 1978 års Indy Pace Car Edition Corvette när en svällande Holliday Creek översvämmade parkeringsplatsen i hans lägenhet. Morfar var tvungen att hjälpa till att lyfta den från trottoaren och bilen blev därefter total. Jag äter fortfarande inte i bilen om jag kan undvika det. Den gången pappa kastade ut en smältande glassstrut genom fönstret istället för att låta den droppa in i hans Corvette – under en dejt med min mamma – blev ett löpande skämt med åren. Det är lite av en överdrift, men jag har svårt att skylla på honom för mycket på den här punkten. Så här får du myror!

När jag äntligen fick en Corvette-testbil att provköra tidigare i år kändes det som att jag hade klarat det. Visst, jag har haft dyrare och mer exotiska testbilar tidigare, men det här var den senaste versionen av anledningen till att jag började med fordonsjournalistiken. Jag har känt mig misslyckad mycket på sistone efter att ha blivit uppsagd i september förra året och lämnat med små möjligheter till ett nytt heltidsjobb. Jag känner mig som en besvikelse och en börda för alla som har stått ut med mig den senaste tiden, och det är svårt att ta mig upp och gå vidare. Och ändå i en vecka hade jag den coola bilen under mina mest formativa år. Jag tog den till och med på en liten roadtrip för att visa min mamma.

Chevrolet Corvette 2023

Stef Schrader

Pappa dog för sex år sedan, men det fick mig att undra: Skulle han ha varit stolt över mig? Min vecka med bilen handlade snart mindre om att testa kapaciteten hos GM:s senaste jättemördare och mer om att komma till rätta med min förlust.

Hur kul bilen än var så kom jag på att jag behandlade den lite annorlunda än andra testbilar. Min samling av Fisher Price Puffalump gosedjur irriterade alltid min pappa, så jag hade medvetet med mig fler Puffalumps än vanligt i Corvetten när jag gick och hälsade på min mamma. Jag kunde inte heller lyssna på Marty Robbins i bilen och bytte till och med motvilligt radiostation när en av Robbins låtar kom. “Big Iron” spelades på pappas begravning och har fortfarande ont.

Chevrolet Corvette 2023

Stef Schrader

2017 var det meningen att jag skulle köra dragracing Jalopnik och fortsatte att besöka mina föräldrar efter att ha fått de dåliga nyheterna. Pappa fick en ny stroke och detta skulle bli hans sista. De närmaste veckorna var en virvelvind där jag försökte hålla ihop allt medan min mamma var överväldigad av sorg. Mamma och pappa tog hand om varandra och tog hand om varandras olika hälsoproblem tills de blev äldre. När pappa dog var jag tvungen att se till att mamma kunde hantera saker härifrån själv och jag ville inte skapa mer kaos. När jag kom hem tog jag några extra dagar ledigt, men jag vet fortfarande inte om jag någonsin riktigt tagit mig tid att bearbeta min egen sorg.

Och ändå var jag här i en vecka med en Corvette och hemsöktes av minnet av Corvette Man. Föreningen var oundviklig. “Pappa” och “Corvettes” kommer för alltid att vara tillsammans i min hjärna, oavsett hur lång tid som har gått. Coola bilar var vår gemensamma passion, även om vi inte var överens om saker som gosedjur. Mamma sa att vi på bilmässor skulle “gå runt samma bil flera gånger och titta i varje skrymsle.” Jag gör mig skyldig till samma sak idag när jag ser en jag gillar, och möjligen ännu värre med tanke på att jag ibland vill krypa under den.

Uppstoppade djur

Stef Schrader

Jag lägger bara till refrängen av C8-kännare vid denna tidpunkt i bilens liv, men den senaste Corvetten är fenomenal. Detta var en $99 160 3LT hardtop cabriolet med Z51-prestandapaketet som uppenbarligen utformats mer för rolig terrängkörning än hardcore-bananvändning. Även om jag inte hade en chans att testa den på banan så klarade Corvetten de vältrampade bakvägarna runt mitt och mammas hus extremt bra. Dess gränser ligger långt över Texas hastighetsgränser, men den här var inte alls lika brutal som en frontmotor C7 Z06. Denna C8 var lätt att kontrollera, tillgänglig och lätt att bromsa även i det hårdaste Track-läget. Den åttastegiga dubbelkopplingsväxellådan möjliggjorde extremt snabba och smidiga växlingar, perfekt för slingrande landsresor.

Faktisk användning som en cabriolet i bekväma Corvette-hastigheter var uteslutet när jag insåg att oavsett vad jag gjorde med fönstren så skulle mitt långa, flyktiga hår blåsa rakt över mitt ansikte till vänster. Kanske är det här en egenskap som bäst lämnas åt kala killar som min pappa, men det kontrasterande svarta viktaket öppnades lätt med en knapptryckning och fick verkligen bilen att se lite vassare ut än sin monokromatiska motsvarighet när den var utdragen. Cabriolettaket skapade en betydande död vinkel, men övervakningsljusen för döda vinkeln gör ett bra jobb i deras ställe.

Chevrolet Corvette

Stef Schrader

Det finns några andra obekväma funktioner, till exempel: B. tjocka dörrar som gör det enkelt att ta sig in och ut från trånga parkeringsplatser, och den märkligt avskärmade passagerarsidan. Vem är den här interiören för, kåta tonåringar? Med detta sagt blåser luftkonditioneringen fortfarande iskall, det finns gott om förvaringsutrymme både fram och bak, och kontrollerna var enkla nog att vänja sig vid. Du kunde göra detta dagligen om du ville och du skulle förmodligen klara dig. Framför allt de främre kamerorna och den upphöjda nosen gör det lättare att leva med än forna Corvettes.

Även när jag försökte kritisera den här bilen på sina egna meriter, väckte den fram minnen av samtal med mina föräldrar om bilar. Mamma var ett mindre fan av pappas Corvettes än jag, och klagade över att man inte kunde se den spetsiga, låga fronten på en C3 ‘Vette. Hon sa att hon alltid skulle stanna långt från trottoarkanterna av rädsla för att kollidera med något. Pappa hade en röd bil med veloursäten när de träffades första gången, vilket hon tyckte var härligt, följt av Pace Car Edition och till sist en blå – alla låga, kurviga C3:or. Hon blev snart irriterad på pappa för att han parkerade längre bort för att undvika dörrklockor och hur låg bilen var, och hävdade att man “inte kan gå över en kaninpellet utan att släpa runt pelleten”.

Familjefoto

Wanda Schrader

Corvetten byttes in mot en K5 Blazer strax innan jag föddes, vilket min mamma tyckte var en lättnad. “Jag satt inte på golvet längre”, sa hon. Jag blev mindre och mindre entusiastisk över den här handeln, även om jag var orsaken till det. Kanske är det därför jag har en så djup avsmak för idén om en Corvette SUV. En K5 är cool, men inte en Corvette är cool. Tanken på att slå ett Corvette-emblem på den mindre coola bilen den ersatte i vår familj är ett steg för långt.

Men jag var tvungen att veta – vad tyckte min mamma om den senaste versionen? “Den har inte det distinkta Corvette-utseendet,” sa hon och hävdade att den nu ser mer ut som en Ferrari eller en Lamborghini. Den långa huvan och den korta svansen som hade definierat Corvettens form så länge hon kunde minnas var borta. De av oss som hänger med i Corvettes historia kanske vet att idén om en Corvette med mitten av motorer har funnits sedan slutet av 50-talet, när Chevrolet precis utsågs till Director of High Performance Zora Arkus-Duntov föreslog det för att göra Corvette till en bättre uthållighetsracerbil. Men för min mamma var detta en helt annan bil, om än fantastisk.

Chevrolet Corvette

Jordan Hofstetter

“Pappa skulle förmodligen fortfarande vara där ute och titta på varje liten sak”, sa hon efter att vi gick in igen för att slå sommarvärmen.

Det är lätt att avfärda de associationer vi gör med vissa bilar eller andra föremål som fåniga, korkade eller till och med materialistiska, men jag skulle hävda raka motsatsen. Det är de som gör oss till människor. Ett objekt kan låsa upp ett viktigt minne eller vara en utgångspunkt för att skapa nya egna minnen. De kan vara en ursäkt för att besöka familj och vänner och skapa nya minnen. När jag kom hem tog jag bilder på bilen med en vän som skulle flytta och lade till ytterligare ett kapitel i volymen Stefs personliga Corvette-berättelse. Hon ville ta en paus från packningen för att umgås och titta på bilen, och jag kunde inte skylla på henne. Det är riktigt bra.

Det är därför vi verkligen är bilfixerade. I slutändan spelar ingen roll vilken bil det är. Vi har alla ett fordon som väcker vårt intresse för bilar eller som alltid kommer att förknippas med vissa punkter i våra liv. Som bilperson är det viktigare vad vi gör med bilar och vem som tycker om dem hos oss. Om jag hade lärt mig detta av pappa, kanske han skulle vara stolt över mig.

Premium väg och spår tillgång

Premium väg och spår tillgång

En community för bilentusiaster för ultimat åtkomst och oöverträffade upplevelser. GÅ MED NU Ägs av Hearst

Du kanske också gillar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *