November 27, 2023

Lando Norris lämnade “skrikande och svärande” över Sergio Perez VSC-drama

Sergio Perez tittar på Lando Norris.  Azerbajdzjan, Baku.  April 2023. Fotokredit: Alamy

Sergio Perez tittar på Lando Norris. Azerbajdzjan, Baku. April 2023. Fotokredit: Alamy

Lando Norris medger att han “skrek och svor” när en långsam Sergio Perez kostade honom tio sekunders tävlingstid under Virtual Safety Car-förhållanden.

Den virtuella säkerhetsbilen sattes in efter att Perez kolliderade med Kevin Magnussens Haas och båda förarna var tvungna att gå till pitlane för reparation.

Och under denna VSC-fas hamnade andraplacerade Norris bakom Perez i en mycket låg hastighet, även om Norris var osäker på om han kunde köra om Red Bull-föraren eller inte.

Lando Norris “skriker och förolämpar” Sergio Perez

Till slut hävdade Norris att det kostade honom upp till 10 sekunder och gjorde honom väldigt nervös i McLarens cockpit.

På frågan om vad som hände i denna Perez VSC-incident svarade Norris: “Jag har ingen aning. jag vet inte.

“Jag menar, han måste ha haft ett problem. Höger? Men grejen är att du inte kan köra om under VSC och det är uppenbart att killen har ett problem och jag visste inte vad som pågick. Jag visste inte om han hade problem, om han bara stöttade mig så visste jag inte och jag kunde inte ta risken att bara köra om honom.

“Han körde så långsamt och sedan när vi fick det blinkande strecket för VSC-änden satte han den i första växeln och sedan var jag på utsidan av honom eftersom han körde så långsamt och sedan kraschade han nästan in i mig.” var ärlig, jag har ingen aning.

“Jag skrek i hjälmen. Jag förbannade ganska mycket, men jag var bara så förvirrad. Jag visste inte vad jag kunde göra. Jag tappar tid till Max, Ferrari-killarna, som jag tror är 1,4 sekunder efter mig, efter att ha varit 12 eller 13. Så jag tappade 10 sekunder. Och det råkade bara vara så att jag inte visste vad jag kunde göra just då.

“Om han har ett problem, bör han sluta och göra det klart att han har ett problem. Så han gjorde det inte och det var därför jag inte kunde ta risken att ta mig igenom under VSC, så jag har ingen aning.

“Jag tror inte att det skulle ha förändrat världen, det stressade mig bara lite mer. Men det hade kanske varit lite bättre att sätta åtminstone lite press på Max efteråt. Jag trodde inte att vi skulle ligga så långt efter, så ja, det var en frustrerande tid.

“Nästa gång kanske jag frågar vad du kan göra. Men jag tror att jag gjorde rätt, så det är okej.”

PlanetF1.com rekommenderar

Dagens F1-förare: Vem vann priset i F1 2023?

Snabbaste F1-varvet: Vilka förare vann flest snabbaste varvpoäng i F1 2023?

Det sista gapet till Verstappen över mållinjen var 19 sekunder när Norris lyckades back-to-back P2-avslutningar, medan Oscar Piastri uppnådde sin första topp-tre-placering och säkrade en dubbel pallplats för McLaren.

Det är därför Norris kände att prestationen här på Suzuka översköljde sin andraplats förra helgen i Singapore.

“Mycket mindre stressande,” sa Norris och jämförde Japan med Singapore. Den senare hade sett Mercedes jaga Norris och Carlos Sainz för seger i en spännande fyrvägsstrid. ”Särskilt de senaste fem eller tio varven.

“Men jag skulle bara säga bättre eftersom vi har två bilar på pallen. Så vad laget beträffar är jag mycket gladare. Vår första sedan Monza för några år sedan.

“Men förmodligen på ett nästan välförtjänt sätt eftersom vi är där i ren takt, ingenting måste gå vår väg, vi är precis där vi ska vara, så ja, en otrolig dag för alla, men också för mig. Det kanske inte alltid har gått enligt plan, men tempot var extremt högt.

“På något sätt känns det bättre eftersom tempot var starkare, jag kunde pressa och vi var där vi skulle vara. Så det är ett bra jobb av hela laget att köra ett perfekt lopp.”

På frågan om han förväntade sig att hamna 19 sekunder efter Verstappen, skämtade Norris: “Nej, jag förväntade mig att han förmodligen skulle varva oss två eller tre gånger!”

“Jag menar, jag hade nog förväntat mig ett större gap. Jag tror att vi alla var ett lag.

“Och jag tror att det skulle ha varit mycket närmare, jag tappade åtta, tio sekunder efter Perez under VSC. Jag vet inte hur mycket press Max verkligen pressade. Jag är säker på att han kunde ha gått lite snabbare om han ville, men bara 19 sekunder efter fick de inget fritt depåstopp, vilket var jättebra. Jag tror att detta bara är tecken på våra framsteg.

”Det är en bana som passar bilen väldigt bra. Jag har känt mig riktigt bekväm sedan i fredags med att pressa och komma in i en bra rytm och jag tror att en av de viktigaste sakerna här är förmodligen att känna mig bekväm med bilen, komma in i en bra rytm och jag kunde göra det igår och jag var kan göra det idag. Och det visar att vi kunde prestera i vår hastighet.

“Så ja, ännu en pallplats för oss, bra resultat, många poäng, så väldigt bra.”

McLaren gjorde stora framsteg och slog ut Aston Martin i kampen om fjärdeplatsen i konstruktörsmästerskapet. Gapet har nu krympt till 49 poäng.

Fortsätt läsa: Varför Sergio Perez återvände till den japanska GP efter att ha gått i pension 20 varv tidigare

Artikeln Lando Norris lämnade “skrikande och svärande” över Sergio Perez VSC-drama dök först upp på Planetf1.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *